Gėlių žiedai želėje


Tai padaryti bus daug paprasčiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Reikės:

  • Abiejų rūšių želės (žr. aprašymą bazinių želė receptų skiltyje),
  • maistinių dažų (geriausiai tiktų gelio konsistencijos),
  • nedidelių skaidrių (stiklinių ar plastmasinių) indelių, geriausia idealiai apvaliu dugnu (ne visai apvalus dugnas "laužo" šviesą ir iškreipia vaizdą),
  • taip pat vieno ar kelių švirkštų (geriausiai tinka 5 ml, bet gali būti ir 2 ml).

1. Stiklinius indelius pripildom skaidrios želės, paliekam ne daugiau kaip 1 cm neužpildytus tarpus nuo indo viršaus. Statom į šaldytuvą ir leidžiam gerai sustingti (galima palikti per naktį).

2. Pasiruošiam pieno želės (reikės nedidelio kiekio), papilstom jos į mažesnius indelius, ir nuspalvinam skirtingomis spalvomis. Reikia, kad ši želė būtų jau bepradedanti stingti. Jei kažkuriuo momentu vėliau pastebėsite, kad želė ėmė per greit tvirtėti ir praradinėti vientisumą, įstatykite šiuos indelius į šilto vandens vonelę – tai neleis jai per anksti sustingti.

3. Imam vieną indelį su sustingusia skaidria želė, pasižymim jo centrą baksteldami kokiu smailiu daiktu (tai bus orientyras, nuo kur pradėti formuoti gėlę).

4. Pritraukiam švirkštą pasirinktos spalvos želės, uždedam adatą, išstumiam orą. Adatą įvedam iš pradžių stačiu kampu į pasižymėtą želės centrą, kai gylis tenkins, imam ištraukinėti ir TIK TADA spustelim švirkštą, kad išspaustume lašą spalvotos želė. Ką tik suformavom pirmąjį žiedlapį.

5. Toliau keliaujam ratuku aplink šį pirmąjį žiedlapį. Priklausomai, kokią gėlę darom, arba formuojam jos centriuką, kaip kad ramunei (tuo atveju į centriuką visi švirkšto įvedimai turi būti negilūs, kad galėtume po to padaryt išraiškingus tikruosius žiedlapius), arba formuojam kuokelius, arba iš karto formuojam tikruosius lapus (kaip kad jurginui ir pan. gėlėms) – šiuo atveju visi švirksto įvedimai kaip tik giliausi pradžioje, ir vis arčiau paviršiaus, kai tolstame nuo gėlės centriuko.

Kokia tai bebūtų gėlė, iš pradžių švirkštą įvesim stačiu kampu, po to - kiek nuožulniau, ir apeisim ratą. Tada eisim antrą ratą, šįkart švirkštą įvesim dar smailesniu kampu, bet vieta, pro kurią įkišam adatą į želę, visada išliks ta pati: darbo pradžioje pasižymėtas želės centras (taigi tiesiog švirkšto palenkimo kampas skiriasi, bet badom vis per tą pačią vietą). Ir taip eisim vis labiau nuožulnėjančiais ratais aplink, kol galiausiai gėlės žiedas taps toks, kokio norime.



Pirmieji žiedlapiai



Formuojant žiedlapį, nedarom "bakst, ir viskas", kaip tame filmuke su begemotu. Adatą kiek pakraipius tam tikromis trajektorijomis, išgausim tikroviškesnį žiedlapio vaizdą. Čia jau man sunku nupasakoti, kaip tos trajektorijos turėtų atrodyti, todėl ėmiau ir papaišiau kelias schemutes, kaip judinti adatą (svarbiausia – kaip ją ištraukinėti, nes nuo to priklausys žiedlapio kraštelių forma).

Laiks nuo laiko vis pasižiūrėkite per indelio dugną, patikrinkite, kaip atrodo suformuotoji žiedo dalis, ar nieko netrūksta, ir jei reikia, pataisykite jį papildomais žiedlapiais tuščiose vietose.

Kaip jau minėjau, pirmiausia švirkštu pasidarom vagelę želėje, kuri turi būt užpildyta spalvotu „įdaru“, ir tik po to įšvirkščiam želės, kad užpildytume šią vagelę. Nebijokite žiedlapio formuoti ne tik judinant švirkštą į šonus, bet, kur reikia, ir aukštyn - žemyn.

Jei per stipriai spustelėsite švirkštą, spalvotoji želė ištrykš ant paviršiaus -- tai ne bėda, tiesiog sugerkite perteklių popierinio rankšluosčio kampeliu ir darbuokitės toliau.



Gėlės žiedas gali būti vienspalvis, gali būti kelių spalvų. Keičiant spalvas, galima želė maždaug pusei minutės įstatyti į šaldytuvą, kad galutinai sutvirtėtų jau užbaigtoji žiedo dalis.

Baigus formuoti gėlės žiedą, gražu pridėti papildomų žalių akcentų -- lapelių.

Jei tokius žiedelius pateiksite kaip vieno asmens desertą, gražu būtų baigtam žiedeliui suteikti foną – baigus darbą, tiesiog užliekite ant viršaus sluoksnį baltos ar spalvotos pieno želės.

Jei šį žiedelį norite panaudoti želės tortui, jį gražu būtų patalpinti į torto vidų.

Tiesiog paruoškite gėlės žiedą be foninio sluoksnio ir išverskite jį į torto formą. Aplink žiedą suformuokite pirmąjį torto sluoksnį iš skaidrios želė, o toliau – jau kaip fantazija nuneš.



Pabaigai dar pridursiu apie želiukų išėmimą iš formos, nors tikriausiai ir be mano komentarų tą puikiausiai žinote.

Kad pavyktų želė sėkmingai išimti, indelį reikėtų kuriam laikui įstatyti į šilto (bet ne per karšto) vandens vonelę. Deserto paviršius aptirps ir atšoks nuo indelio kraštų. Pasukiokite indelį į šonus, ir pažiūrėkite per dugną; pamatysite, ar nuo viso indelio paviršiaus želė jau atšoko. Tada desertą išverskite į sudrėkintą lėkštelę (drėgnas dugnas leis želė pastumti, jei netyčia nepavyktų išversti tiesiai į lėkštelės vidurį).



Ir dar kelios nuotraukos, kaip atrodo iš formų išimti "vienos porcijos" žiedai.