Kuokelių cukrinėms gėlėms paruošimas



Daugeliui cukrinių žiedų, tokiems, kaip erškėtrožės, aguonos, žibutės ir kt., kuokeliai suteikia gyvumo ir tikroviškumo. Galima pirkti paruoštus kuokelius iš interneto parduotuvių užsienyje, tačiau tai ne tik bus brangu, bet ir nelabai užtikrinta higienos prasme – neretas pardavejas atsiųs kuokelius susuktus į ryšulėlį ir niekaip neįpakuotus. Kita vertus, pramoniniu būdu paruošti kuokeliai gaminami sustandinant medvilnės siūlą ir pritvirtinant cukrinį gumulėlį siūlo galuose. Tai nėra sudėtinga procedūra, tad tokius kuokelius galima nesunkiai pasigaminti ir namuose.

Aprašysiu tris kuokelių gaminimo būdus, kuriuos esu išbandžiusi ir įsitikinusi, kad tai „veikia“ – tad jums belieka išsirinkti priimtiniausią.



1 būdas: valgomų kuokelių gamyba

Jis ypač tiks, jei nenorite ant savo torto matyti nieko dirbtinio ir neskirto maistui


Tai buvo pirmasis mano išmėgintas būdas gaminti kuokelius. Galbūt tai atrodo kiek sudėtinga, tačiau tikrai verta dėmesio vien dėl to, kad tortas išlieka 100% valgomas.

Reikia pasigaminti cukrinio glajaus (kaip tą padaryti, skaitykite receptų skiltyje). Glajų supilam į tvirto polietileno maišelį (idealus variantas -- maišeliai užspaudžiamu viršumi, jie itin patikimi), vieną maišelio kampuką nukerpam tiek, kad pralįstų dantų krapštukas. Tada ant kepimo popieriaus dedam "tašką" (išspaudžiam kiek didesnį taškutį už pačią maišelio skylutę), ir maišelį patraukiam link savęs – piešiam brūkšniuką; galiausiai staigiu judesiu trūktelim ta pačia kryptimi, kad nutrauktume srovę. Taip nupiešiam daug į vinutę panašių kuokelių (daugiau, nei planuojate sunaudoti, nes kažkiek jų vėliau sulaužysite).

Kuokelius paliekam džiūti bent porai valandų, ir kai jie bus sausi, jau bus galima perkelti ant gėlės žiedo. Gėlė turi būti jau suformuota ir išdžiovinta; į jos viduriuką dedam pusę cukrinės masės, numatytos būti gėlės centre, tada ratuku (ar kitu norimu būdu) išdėliojam kuokelius. Galiausiai ant viršaus uždedam likusią cukrinę masę, numatytą būti gėlės centriuke. Stenkitės kuo mažiau naudotis pirštais – centriuką geriausia prispausti dantų krapštuku, teptuko koteliu ir pan.

Leidžiam gėlės žiedeliui išdžiūti, ir darbas baigtas.



2 būdas: kuokelių, analogiškų pramoniniams, gamyba

Kuokeliai bus tokie patys, kokius galima įsigyti specializuotose konditerijos parduotuvėse


1 - Reikės bet kokio medvilninio siūlo. Svarbu, kad jis būtų švarus (net jei pirkote įpakuotą, dezinfekuoti spiritu vis tiek nepakenktų). Medvilnės pluoštas būtinas – jei naudosite poliesterio siūlą, prie jo nelips kiaušinio baltymas. Siūlo storis tiks bet koks, nuo siuvimo siūlo iki skirto nėriniams 1,2 numerio vąšeliu.

2 - Siūlą reikia sukarpyti vienodomis atkarpėlėmis. Lengviausia tą padaryti apsukus siūlą apie du pirštus daug kartų, ir tada perkirpus abu susidariusio žiedelio galus.

3 - Į lėkštelę įsiberiam žiupsnelį kukurūzų krakmolo.

4 - Vėlgi reikės cukraus glajaus, tačiau prieš plakant baltymą, sudrekinam pirštus jame, perbraukiam per visą pluoštą būsimų kuokelių (medvilnė turi sudrėkti; normalu, jei bandys sulipti). Tada visus juos perbraukiam pirštais, padažytais į krakmolą.

5 - Kuokelius išskiriam pirštais ir paskleidžiam, kad padžiūtų. Tuo tarpu pasigaminam cukraus glajų (turi būti ypač tirštas!).

6 - Imam po vieną siūlelį, abu jo galus įmerkiam į glajų ir sukamuoju judesiu ištraukiam. Susidarys netaisyklingos formos "burbuliukas".

7 - Kuokelius dedam ant kepimo popieriaus ir paliekam, kad gerai išdžiūtų. Išdžiūvę jie bus tvirti ir gražūs.



3 būdas: kuokelių gaminimas iš karto visam gėlės žiedui

Tai bus kur kas geriau ir patogiau už komercinius kuokelius.


1 - Kaip ir gaminant kuokelius antruoju būdu, reikės medvilnės siūlo, tačiau šiuo atveju prireiks dar ir floristinės vielutės. Jos galima gauti patikimose gėlių parduotuvėse arba įsigyti internete, konditerinę irangą tiekiančiose parduotuvėse. Jei norite, galite vietoje vielutės naudoti medvilnės siūlą -- viskas puikiai pavyks, tik reikės kiek kruopščiau darbuotis.

2 – Iš anksto įsiberkite į lėkšteles po porą žiupsnelių krakmolo bei cukraus pudros -- kad prireikus būtų po ranka.

3 - Kaip ir gaminant kuokelius antruoju būdu, siūlą apsukam apie du pirštus keliasdešimt kartų; siūlą nukerpam. Vieną kilpos galą užtvirtinam vielute (arba surišam atskiru medvilnės siūleliu).

4 - Kitą kilpos galą perkerpam, tada suimam visus siūlelius ir sulyginam juos – nukerpam nelygius galus, paliekam būtent norimo ilgio siūlelius.

5 - Jei naudojote vielutę, siūlyčiau tą vietą, kur vielutės galas apsuktas, aplipdyti cukraus gėlių mase: ir susukimą paslėps, ir tvirtai prilipdys siūlelius prie vielutės, kad šie vėliau nejudėtų. Aš naudojau baltą masę, nes ruošiausi ją vėliau paslėpti, tačiau galima naudoti žalios spalvos masę ir iš karto formuoti būsimą gėlės kotelį.



6 - Siūlelių galus pamirkom kiaušinio baltyme, kad šie sudrėktų; tada viršūnėles įmerkiam į cukraus pudrą, ir galiausiai visus kuokelius apvoliojam kukurūzų krakmole (kadangi į baltymą buvo įmerkti tik siūlų galiukai, prie jų prilipusi cukraus pudra jau laikysis, o papildomas apvoliojimas krakmole reikalingas vien dėl siūlelių sutvirtinimo). Šiuo metu kuokeliai dar neturi atrodyti idealūs.

7 - Paruošiam gumulėlį spalvotos gėlių masės, kurią planuojam naudoti gėlės centriukui (šiuo atveju, naudojau žalsvą masę, nes gaminau žibutę). Išskečiam siūlelius, išrikiuojam juos ratuku, į vidų įlipdom gėlių masės gumulėlį (siūlelių padėti ne kartą teks pakoreguoti). Gėlės centriukas atrodys tikroviškiau, jei suybadysite jį dantų krapštuku. Siūlelių galiukus, jei reikia, dar kartą aplipdom cukraus pudra (kad galiukai būtų gražūs).



Mano rezultatas, baigus gaminti gėlės viduriuką

8 - Kai gėlės centriukas bei kuokeliai apdžius, jau galima formuoti žiedą. Tam reikia iškočioti cukraus masę ir išpjauti gėlės žiedlapius (darydama žibutę, aš pasinaudojau ramunės formele, ir po to dar pakočiojau žiedlapius, kad būtų plonyčiai, it popierius, ir žibutėms būdingos formos, o ne smailūs, kokie būna ramunių). Į gėles centrą smeigiam vielutę, pritraukiam žiedlapius prie kuokelių.

9 - Gėlės centriuką suvilgom kiaušinio baltymu, kad priliptų, užtraukiam iki pat viršaus ir baigiam formuoti žiedelį. Beje, suformuotą žiedą bus itin patogu džiovinti žemyn galva: natūraliau sukris žiedlapiai.








Sėkmės darbe ir gražių žiedų!