Vanilės ankščių naudojimas



Pastebėjau, kad tai daug kam aktualu, todėl nusprendžiau kiek plačiau aprašyti, kaip ir kur naudoti vanilės ankštis.

Jei vanilės ankštis planuojate naudoti kepiniams, jas reikėtų perpjauti per pusę ir peiliu išbraukti viduje esančias sėkleles. Šias sėkleles ir dėkite į kepinius, pudingus ar kt. gaminius (prieš dedant galima sutrinti rankiniu būdu, kad išgautumėte dar stipresnį aromatą). Turėkite omenyje, kad natūrali vanilė pasižymi itin stipriu aromatu – nepadauginkite. Taip pat naudoti galima ir sumaltas ankšties žieveles.

Likusias žieveles galima virti kompotuose, uogienėse, kad suteiktų vanilės aromatą, arba galima jų pagalba pasigaminti vanilės cukraus: vanilės ankštis kartu su paprastu kristaliniu cukrumi uždaryti sandariame indelyje kelioms dienoms (geriausia – savaitei ir daugiau). Cukrus prisisotins vanilės aromato ir bus ne tik malonesnio aromato, bet ir sveikesnis už pirktinį (beje, tikriausiai žinote, kad „vanilinis cukrus“ yra sintetinis produktas, o „vanilės cukrus“ – natūralus, gaminamas būtent šiuo būdu?..). Cukrų keisti galima daug kartų – vanilės aromatas ilgai išlieka.

Susmulkintas vanilės ankštis nedideliame inde (iki pusės stikl. tūrio vienai ankščiai) užpylus spiritu, degtine, o dar geriau – aromatingu alkoholiu (tamsiu romu, „Sobieski“) ir palaikius sandariai bent savaitę (geriausia – virš dviejų), galima pasigaminti vanilės ekstrakto. Jis idealiai tiks ir kepiniams, ir desertams gardinti, tik dėl intensyvaus aromato reikia naudoti labai saikingai. Ankštis galima pakartotinai užpylinėti daug kartų.

Kaip matote, vanilės ankštys nors ir brangios, jų (protingai naudojant) užteks labai ilgam.

Pabaigai – komentaras, kur rasti šio gėrio. Vanilės ankštys Lietuvoje parduodamos daugelyje prieskonių parduotuvių, taip pat didžiuosiuose prekybos centruose prieskonių skyriuose (būna supakuota, rodos, po 1 ankštį), jas taip pat importuoja Marks&Spencer (galima rasti maisto prekių skyriuose) ir, jei neklystu, „Thomas Phipipps“. Vidutiniskai viena ankštis kainuoja apie 9 litus.


Pastaba: prie šio teksto planuoju artimu metu dar sugrįžti ir jį papildyti informacija apie vanilės rūšis bei pramoniniu būdu gaminamą vanilės esenciją.