Mano mėgstami biskvitų receptai


Esu išbandžiusi įvairiausių biskvitų receptų: įvairiomis proporcijomis paruoštų „tikrųjų“ biskvitų (kuriuos kepant kelia vien tešloje esantys oro burbuliukai, atsiradę dėl gerai išplaktų kiaušinių), taip pat daugybę tokių, kuriems naudojami kėlimo milteliai ar net soda. Galiausiai surinkau tai, kas man labiausiai patiko išbandytuose variantuose, ir apsistojau ties keliais skirtingais receptais. Jie mano mėgstamiausi – naudoju juos beveik visada.

Šiuose receptuose naudojamas sviestas, taigi iškepę biskvitai bus kiek sunkesni, drėgnesni ir gilesnio skonio, nei kepti pagal „tikrąjį“ receptą. Be to, jie kildinami kepimo milteliais, tad, pirma, dedama mažiau kiaušinių, antra, biskvitai nebus labai kaprizingi: neprireiks plakti atskirai kiaušiniuų trynių ir baltymų, o ir keps biskvitai gerai nepaisant to, kokią orkaitę naudojate.

Prieš pateikdama receptus, norėčiau dar šį tą pridurti apie biskvitų kepimą. Pirmiausia, kokį receptą bepasirinktumėte, rekomenduoju nepamiršti įdėti žiupsnelio druskos. Jos dėka biskvitai bus turtingesnio ir „gilesnio“ skonio, be to, tai bus puikus derinys su įprastai saldžiais tortų pertepimais.

Tais atvejais, kai recepte nurodyta naudoti ir kiaušinius, ir sviestą (kaip kad bus mano pateikiamuose receptuose), svarbu, kad šie produktai būtu vienodos temperatūros (geriausia – kambario temp.).

Taip pat svarbu šį tą žinoti apie biskvitų kepimą. Nors modernios orkaitės įkaista itin greitai ir daugeliui kepinių visiškai nebesvarbu, orkaitė įkaitinta iš anksto ar ne, visgi kepant biskvitus, ją reikėtų visada įkaitinti iš anksto iki 200 – 220°C, tada pašauti kepinį, ir jau tada nustatyti nuolatinę kepimo t-rą (ši turėtų būti 180-200°C). Kepti reikėtų nenaudojant ventiliatoriaus ir nedarinėjant orkaitės durėlių bent pusę biskvito kepimo laiko.

Daug kam žinoma, kad patikrinti, ar tešla iškepė, galima dantų krapštuku, tačiau taip tikrinant, neretai biskvitas yra perkepamas. Perkepus biskvitą, jis praranda elastingumą, tampa pernelyg sausas ir trapus, o blogiausia – perkepusio gaminio suprastėja skonis. Baigiant kepti biskvitą, dantų krapštukas neturi būti visiškai švarus: jis turi dar šiek tiek veltis (kepiniui atvėsus, vėlimosi neliks – juk išėmus kepinį iš orkaitės, jis dar kurį laiką būna karštas; štai šiuo metu vidus ir turi baigti kepti). Taip pat svarbu žinoti, kad biskvito kraštai neturi pradėti kietėti – tai dar vienas perkepusio gaminio požymis.

Neperkepti ypač svarbu, kai ruošiami šviesūs biskvitai: gerai paruoštas šviesus biskvitas neturi būti rudai apskrudęs – jis turi išlikti šviesus. Jei matote, kad biskvito paviršius ima ruduoti, kai tuo tarpu vidus dar neiškepęs, jį galima pridengti folija.

Iškepusiam biskvitui reikia leisti atvėsti palengva. Vėsinti reikėtų neišėmus iš kepimo formos; po maždaug 10 – 15 min. jį jau galima išimti ir baigti vėsinti ant grotelių.


Produktai šviesiam biskvitui


  • 150g kambario t-ros sviesto
  • 120 – 160g cukraus (pagal skonį)
  • 300g miltų
  • 4 kiaušiniai
  • Pora žiupsnelių druskos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto arba 1 pak. vanilinio cukraus
  • 1/3 citrinos ar apelsino cedra
  • Nepilnas pakelis kėlimo miltelių
  • Jei tešla bus tirštoka, ją galima praskiesti pienu (pilti galima nuo 1 iki 4 šaukštų).
  • Tešlą galima papildomai paskaninti šviesios spalvos vaisių ar uogų koše (labai tiktų įdėti abrikosų, obuolių, rabarbarų, apelsinų džemo). Vaisių dėka biskvitas taps dar turtingesnio skonio, bus dar drėgnesnis ir minkštesnis. Jei dėsite džemo, kepimo miltelių suberkite visą pakelį, o cukraus kiekį sumažinkite iki 100g.

Produktai tamsiam (šokoladiniam) biskvitui


  • 150g kambario t-ros sviesto
  • 120 – 160g cukraus (pagal skonį)
  • 300g miltų
  • 4 kiaušiniai
  • Pora žiupsnelių druskos
  • 2 šaukštai tamsaus romo
  • 4 – 6 v.š. natūralių kakavos miltelių
  • Nepilnas pakelis kėlimo miltelių
  • Jei tešla bus tirštoka, ją galima praskiesti pienu (pilti galima nuo 1 iki 4 šaukštų).
  • Tešlą galima papildomai paskaninti vaisių ar uogų koše (tiktų vyšnių, juodųjų serbentų džemas ir kt). Vaisių dėka biskvitas taps dar turtingesnio skonio, bus dar drėgnesnis ir minkštesnis. Jei dėsite džemo, kepimo miltelių suberkite visą pakelį, o cukraus kiekį sumažinkite iki 100g.

Biskvitų paruošimas


Sviestą išsukti iki purios masės, dalimis suberti cukrų ir išsukti iki baltumo.

Kiaušinius išplakti iki putų atskirame dubenyje. Išplaktą kiaušinių masę dalimis įmaišyti į sviesto – cukraus mišinį.

Suberti visus prieskonius ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

Tešlą gerai išmaišyti. Jei per tiršta, įpilti kelis šaukštus pieno.

Kepti kepimo popieriumi išklotoje skardoje, 180°C orkaitėje 30 – 40 min.