Desertas „Braškių vasara“



Šis keturių sluoksnių tortukas turi viską, ko reikia vasariškam desertui: yra gaivus, lengvas, reikalauja itin paprastų produktų, o svarbiausia – jis tikrai skanus ir itin greitai paruošiamas.

Tortukas gaminamas iš viršaus į apačią, t.y., pirmas sluoksnis galiausiai taps viršuje esančiuoju (tortukas išimant apverčiamas). Gaminti geriausiai tiktų indas nenuimamais kraštais. Svarbu, kad indas būtų ne per didelio diametro, geriausia 24 cm, ir ne per žemas. Tiktų ir populiarusis "Tupperware" želės žiedas.


1 sluoksnis


1 - Nuplaunam ir nusausinam apie puskilogramį šviežių braškių. Didesnes braškes supjaustom. Išdėliojam į tortinę.

2 - Pasigaminam skaidrios želė pagal receptą, aprašytą bazinių želės receptų skiltyje, tik gaminam iš mažesnės produktų normos (1 stikl. vandens, 1 v.š. želatinos granulių, 4 v.š. cukraus, ¼ a.š. citrinos rūgštelės). Paskaninam 3 šaukštaus amareto sirupo (galima ir amareto likeriu).

Skysčio kiekį reikėtų pasirinkti atsižvelgiant į tortinės dydį bei į braškių kiekį: braškių turi buti daug, o sirupo tik tiek, kad jas visas apsemtų ir surištų.

3 - Želė supilam ant paruoštų braškių. Kad uogos išliktų išdėliotos taip, kaip jums norisi, skystį reikia pilti laikant šaukštą virš uogų –srovė atsimuš į šaukštą ir tokiu būdu gražiai sutekės į indą.

Dedam į šaldytuvą ir leidžiam sluoksniui pilnai sustingti.


2 sluoksnis


Atšildom kelias saujas šaldytų aviečių. Uogoms atšilus, išsiskirs nemažai sulčių; sultis surenkam, į jas įberiam 1 v.š. želatinos granulių ir paliekam brinkti. Išbrinkus želatinai, pakaitinam, kol granulės ištirps; šį skystį sumaišom vėl su aviečių uogomis (cukraus nededam, bet galima įdėti porą šaukštų aviečių uogienės). Viską gerai išmaišom ir užpilam ant jau sustingusio pirmojo sluoksnio. Dedam į šaldytuvą, kad sustingtų.

Avietės duos tortukui švelnaus rūgštumo ir gaivumo, o kartu ir „išbaigtumo“.


3 sluoksnis


Reikės 3 pakelių „Plombyro skonio“ varškės (galima naudoti ~500 g paprastos pertrintos varškės; ją pasaldinti cukrumi, paskaninti vanile, taip pat šiuo atveju labai tiktų įmaišyti 3 – 4 šaukštus kondensuoto pieno) ir apie 2 stikl. (apytiksliai 500 g) riebios grietinėlės (36% ar 35% riebumo). Grietinėlė turi būti labai gerai atšaldyta.

Jei mėgstate, į šį sluoksnį galite įmaišyti smulkiai supjaustytą bananą.

1 - Maždaug pusėje stiklinės grietinėlės išbrinkinam porą šaukštų želatinos miltelių; pakaitinam, kad želatina ištirptų.

2 - Kitą dalį grietinėlės (1 – 1,5 stikl.) išplakam iki standumo su trupučiu vanilinio cukraus (suberti apie pusę pakelio, išskyrus atvejus, kai vanilinis cukrus koncentruotas ar gamintas iš natūralaus ekstrakto – tada dėti apie 2 a.š.).

3 - Varškę sumaišom su pravėsusiu želatinos - grietinėlės mišiniu. Tada dalimis sudedam plaktą grietinėlę ir atsargiai išmaišom. Jei dėsite bananą, jį reikėtų imaišyti prieš sudedant paskutiniąją dalį grietinėlės.

Išmaišytą varškę paskleidžiam ant jau sustingusių torto sluoksnių, dedam atgal į šaldytuvą ir leidžiam sustingti.


4 sluoksnis


Reikės 1,5 pak. (250 – 300 g) šokoladinių sausainių ir 60 – 70 g sviesto.

1 - Smulkiai sumalam sausainius.

2 - Trupinius sumaišom su išlydytu sviestu. Sviesto turi netrūkti, kad sudrėktų visi sausainių trupiniai.

3 - Trupinius paskleidžiam ant jau sustingusių torto sluoksnių, tvirtai apspaudžiam šaukštu, kad suslėgtume. Dedam į šaldytuvą ir gerai atšaldom.

Geriausia būtų leisti tortukui pastovėti per naktį, kad galutinai sustingtų. Išimti iš formos reikės panardinus tortinę į šiltą vandenį, kad atsileistų želė kraštai (neperlaikyti, kad neištirptų). Tada tortą iškrėsti į lėkštę.

Iki vartojimo tortą laikykite šaldytuve.