Cukraus masės paruošimas gėlių gamybai


Jei jums kiltų noras namuose pasigaminti cukrinių gėlių tortams puošti, šiame puslapyje rasite aprašymą, kaip tą padaryti.



Iš karto pasakysiu, kad nors masės paruošimas ir yra labai nesudėtingas, jis reikalauja kritiškos akies. Mat tiksliai nusakyti sudedamųjų dalių proporcijas itin sudėtinga: kiekvieno gamintojo želatina skirtingo stiprumo (atitinkamai, ir reikia jos skirtingo kiekio), kiekvienoje virtuvėje esantys šaukštai skirtingo tūrio ir t.t. Todel nuojauta bus jūsų geriausias patarėjas.

Aš, aišku, tikiuosi, kad jums pasigaminti masę pavyks kuo puikiausiai jau pirmojo bandymo metu, bet jeigu taip nenutiktų, paguosdama pasakysiu, kad ir man pačiai nepasisekė tik pabandžius. Kai kažkada pirmąjį kartą užsimaniau tas gėles padaryti, patyriau tokį fiasko, kad apie cukraus papuošimus nebuvo noro nė pagalvoti kelerius metus. Liūdniausia, kad naudojausi reputaciją turinčios kepinių žinovės, E. Binkienės, receptu (500 g cukraus pudros, 5g želatinos, 75g vandens), ir kaip kokia vaistininkė viską matavau gramo tikslumu. Deja...

Kai po kelių metų (!) nusprendžiau pamėginti antrą kartą, nieko gera vėl nesigavo. Bet užtat pasisekė trečio bandymo metu. Kažkodel taip sutapo, kad tas trečiasis bandymas nebuvo paremtas jokiais gudriais receptais – tiesiog pamėginau ingredientus maišyti „is akies“.



Taigi: receptas, kaip pasigaminti gėlių masę.


Reikės:

  • Cukraus pudros. Šitam delikačiam reikalui labai svarbu gerai išmalta pudra: granulės turi būti kuo smulkesnės. Iš karto perspėsiu, kad namuose maltas cukrus netiks. Rekomenduočiau „DanSukker“ kompanijos cukraus pudrą.
  • Vandens
  • Želatinos granulių. Aš naudoju „Klingai“ želatiną – ji nebrangi ir patikima.

Pirmiausia reikia išbrinkyti želatiną vandenyje (santykis maždaug 3 šaukštai vandens / 1 – 1,5 šaukšto želatinos granulių). Nepabijokite želatinos ir padauginti – blogiausiu atveju, vandens visada bus galima papildyti.

Želatina turėtų brinkti apie 4-5 min., tada ją reikia pašildyti (galima ir mikrobangų krosnelėje), kol taps vientisa masė ir nebeliks plaukiojančių granulių. Kartu svarbu neperkaitinti želatinos – ji neturi užvirti.

Į ištirpdytą želatiną po truputį dedama cukraus pudra, kaskart gerai išmaišant, kol masę tampa sunku maišyti. Tada cukraus pudros dedama dar, tik masė jau minkoma rankomis. Rankos turi būti suteptos sviestu ar aliejumi (geriausia naudoti 100% riebumo aliejų, kuris neturėtų specifinio kvapo– itin tinka migdolų aliejus, šalto spaudimo alyvuogių ir kt.) Rankas nuolat pasviestuojant ar pasitepant aliejumi, masė ne taip limpa prie ranku, o vėliau, baigus minkyti -- ir prie kitų paviršių. Savaime aišku, kad nuolat sviestuojantis rankas, sviestas (ar aliejus) po truputį įsimaišo į masės vidų (žinoma, labai mažai jo ten patenka, bet tai vis tiek svarbu). Sviestas pagerina masės tamprumą (elastingumą), masė tampa ne tokia trapi, iš jos lengviau ruošti sudėtingesnius gaminius.

Minkant rankomis, cukraus pudros reikia dėti tiek, kol masės konsistencija primena modeliną (tą šiuolaikinį vaikų plasteliną). Tai reiškia, masė niekur nelimpa, yra minkštutė, elastinga ir paklusni.

Reikia nepamiršti, kad ilgiau minkant rankomis, masė nuo kūno šilumos dažniausiai dar kiek atsileidžia, ir gali reikėti papildomai cukraus pudros, kad ji neliptų prie rankų.



Ir dar keli pastebėjimai...


  • Formuojant gėles ar figūrėles iš šios masės itin paranku „papudruoti“ paviršius kukurūzų krakmolu, ne cukraus pudra. Cukrus linkęs tirpti rankose, tuo tarpu krakmolas sugeria drėgmę, tad yra ypač tinkamas šiltuoju metų laikotarpiu, kai rankos linkę drėgti. Bet reikia nepamiršti, kad krakmolas skatina greitesnį detalių džiūvimą – tuo tarpu ši masė ir taip greit kietėjanti.
  • Suformavus kelias skirtingas dalis iš cukraus masės, jas sujungti galima suvilgius kiaušinio baltymu, arba, jei reikia itin patikimo rezultato, galima nedidelį šios mases gabalėlį suvilgyti vandeniu (jis taps klampios konsistencijos) ir panaudoti kaip klijus. Netrukus šis gabalėlis išdžius ir tikrai patikimai sutvirtins klijuojamas dalis.
  • Jei gaminius iš šios cukraus masės aptepsite kiaušinio baltymu matomose vietose, paviršius liks blizgus net ir baltymui išdžiūvus. Tai gali būti labai paranku, kai reikia šlapių lapelių efekto ar kt.

Masė dažoma maistiniais dažais (geriausia – gelio arba sausų miltelių pavidalo). Šiaip ar taip, jei neturite dažų, atkreipkite dėmesį į parduotuvių cukraus skyriuje esančius specifinius „Dan Sukker“ gaminius. Tarp jų pamatysite du variantus spalvotos cukraus pudros: rausvą (braškių skonio) ir šokoladinę (šokolado skonio). Jos puikiai tinka gėlių gamybai. Tiesiog maišykite masę su želatina kaip įprasta, tik vietoj baltos cukraus pudros dėkite spalvotą. Beje, rausvi „Dan Sukker“ cukraus milteliai ypac skanūs.