Piešimui skirtos želė gamyba



Pagaminus šį tirštą, klampų dekorgelį, konditerinio maišelio pagalba galima piešti įvairiausius ornamentus, piešinius ar rašyti tekstus. Šią žėlę taip pat galima naudoti kaip priedą baltyminiams ar sviestiniams glajams, ir tokiu būdu pagerinti pastarųjų konsistenciją, padidinti jų elastingumą, užtikrinti, kad šiais kremais suformuoti elementai puikiai išlaikys visus „stačius kampus“.

Dažniausiai dekorgelį gaminu su gliukozės milteliais, tačiau žemiau pateiksiu ir receptą jo gamybai su cukrumi. Turiu tik perspėti, kad naudojant cukrų paruošimas bus sudėtingesnis, be to, cukrus labiau linkęs kristalizuotis.

Dekorgelio gamyba:


1 v.š. želatinos užpilam 4 v.š. šalto vandens; leidžiam išbrinkti.

Apie 230 ml gliukozės miltelių užpilam 1/3 stikl. vandens (ne mažiau!), užvirinam ir vos paverdam (nelaukiam nei kol pradės lėtai kunkuliuoti, nei tirštėti -- sirupas turi likti šviesus ir skystokas).

Sirupą užpilam ant išbrinkusios želatinos (galima įberti šiek tiek citrinos rūgštelės stabilizavimui). ataušinam iki kambario t-ros lėtai maišydami ar plakdami.

Jei dekorgeliui pastovėjus pastebėsite viduje atsiradinėjančias baltas “snaiges”, reiškia, gliukozė ima kristalizuotis. Dekorgelį vis dar galima naudoti, jei prieš tai pašildysite mikrobangėje ir gerai išmaišysite. Tuo tarpu jei visa masė taps balta – susicukravo, reikia išmesti.


Na, ir kitas recepto variantas – su cukrumi.

  • Imam cukraus apie 1 + 1/4 puodelio ir vandens apie 1/3 puodelio, viską paverdam, kol cukrus galutinai ištirps ir nebeliks kristalų. Nukeliam nuo ugnies (sirupo nekaramelizuojam!).
  • 2 valg. šaukštus želatinos (jei silpna, reikia dėti šaukštus su kaupu) išleidžiam 2-juose šaukštuose šalto vandens (geriausia būtų tokiame inde, kaip kad būna skirti kavai virti). Paliekam 5 min. brinkti.
  • Pakaitinam indą, kol želatina ištirpsta ir masė tampa vientisa (neužverdam!).
  • Nenuėmus nuo ugnies, supilam į želatiną cukraus sirupą ir gerai viską išmaišom.
  • Nukeliam nuo ugnies, atvėsinam.
  • Naudojam! Šios želė pagalba galima suteikti blizgius akcentus (naudojant nedažyta), arba dažyti ją (geriausia "gel paste" konsistencijos dažais, bet galima ir milteliais) ir tada suteikti spalvotus akcentus.

Šios želės likutį galima laikyti šaldytuve ir prireikus panaudoti vėliau.


Kaip jau minėjau, rekomenduoju rinktis receptą su gliukozės milteliais.