Baziniai dekoratyvinės želė receptai



Formuojant želė papuošimus, svarbu, kad želė būtų paruošta tvirta (tą pasieksim didesniu želatinos kiekiu) bei turėtų gerą vientisumą (tam pasitarnaus lengvas cukraus sirupas). Visiems papuošimo būdams, apie kuriuos rašysiu, želės reikės dviejų rūšių: skaidrios ir neskaidrios.

Iš karto perspėsiu, kad nurodytos normos skirtos pasigaminti didesnį želės kiekį, numatant, kad želė desertai bus vienas iš jūsų organizuojamo vakarėlio akcentų. Kitais atvejais, naudokitės ar receptuose nurodytų normų.




Skaidri želė (vandens pagrindu)


Tai bus pagrindas bet kuriam želės papuošimui.


  • 1l šalto vandens;
  • 40 - 50g želatinos granulių (priklausomai nuo stiprumo);
  • 0,7 stikl. cukraus (pagal skonį; galima padidinti normą iki 1 stikl.);
  • 0,5 - 1 a.š. citrinos rūgštelės;
  • 1 v.š. skaidraus jūsų mėgstamo aromato sirupo (nebūtina).

1. Pusę vandens pilam į dubenį, pusę į puodą. Į vandenį puode supilam cukrų ir pastatom ant ugnies, tuo tarpu į vandenį, esantį dubenyje, suberiam želatinos granules ir paliekam brinkti.

2. Puode esantį sirupą užverdam ir pavirinam ~5 min. Per tą laiką dubenyje esanti želatina gerai išbrinks.

3. Po to sirupą supilam į dubenį su želatina, viską gerai maišom, kol želatina ištirps, ir paliekam pastovėti, kol atvės iki kambario t-ros.

4. Skysčiui atvėsus, suberiam citrinos rūgštelę ir supilam kvapniuosius ingredientus.


Svarbu: Citrinos rugstelė naudojama pirmiausia tam, kad pagerintų šios želės skaidrumą, taigi jos dėti tikrai reikia.




Neskaidri želė (pieno pagrindu)


Ši želė bus naudojama spalvotosioms želė papuošimų detalėms, taip pat ir kaip fonas baigus dėlioti detales.


  • 1l pieno;
  • 40 - 50g želatinos granulių (priklausomai nuo stiprumo);
  • 0,7 stikl. cukraus (pagal skonį; galima padidinti normą iki 1 stikl.);
  • 0,5 - 1 a.š. citrinos rūgštelės;
  • 2 a.š. kukurūzų krakmolo;
  • Galima papildomai įdėti 2 - 3 v.š. kondensuoto pieno ar jūsų mėgstamo aromato sirupo skoniui pagerinti.

1. Pusę pieno pilam į dubenį, pusę į puodą. Į pieną puode supilam cukrų, pastatom ant ugnies; tuo tarpu į pieną dubenyje suberiame želatinos granules ir paliekam brinkti.

2. Puode esantį pieną užverdam, nukeliam nuo ugnies, kiek pravėsinam, sudedam krakmolą ir statom atgal ant ugnies. Nebeužverdam! Tik kaitinam nuolat maišant, kol pienas sutiršteja (jis nebus labai tirštas, turi tapti tiesiog "tingus").

3. Karštą pieną supilam į dubenį su išbrinkusia želatina, viską gerai išmaišom, kad želatina ištirptų, įpilam kondensuoto pieno, jei jis bus naudojamas, ir paliekam atvėsti iki kambario t-ros.

4. Jei dėsit kitų kvapniųjų ingredientų, tą reikia daryti, kai skystis bus atvėsęs.