Tortas su šampano šuliniu



Šis tortas buvo gamintas kaip junginys kelių man patikusių elementų iš anksčiau keptų tortų, pridedant lašelį fantazijos; o šampano šulinys buvo paskutinės minutės idėja -- tiesiog kilo noras paišdykauti, nes niekad anksčiau nemačiau tokio dalyko torte.

Čia visas įdomumas ne tik tame, kad jis yra pagamintas iš šampano su visais įšaldytais burbuliukais, bet ir kaip ta “skylė” buvo suformuota.

Tortui reikalingi produktai:


  • Produktai, skirti pagal jūsų mėgstamą receptą iškepti 2 vanilinius biskvitus (idealu, jei į tešlą būtų patarkuota šiek tiek citrinos cedros);
  • Po 1 indelį konservuotų ananasų ir persikų (idealu, jei pavyktų gauti konservuotų silpname sirupe, t.y. su mažu kiekiu cukraus); arba apie pusė kilogramo šviežių braškių; arba analogiškas kiekis šviežių arba konservuotų vyšnių be kauliukų (jei norite, galite improvizuoti ir rinktis kitus vaisius, išskyrus džiovintus vaisius, šviežius ananasus bei neapvirtus kivius);
  • ~1/3 stikl. bananų likerio (rekomenduoju „Marie Brizard“) arba 3 šaukstų šviesaus kokybiško romo;
  • Neatidarytas butelis šampano (prieš torto kepimą laikytas šaldytuve). Gera žinia ta, kad tortui prireiks tik ~1 stiklinės – likusį bus galima suvartoti, švenčiant sėkmingą torto iškepimą.

Kremui:

  • ~1,5 stiklinės pieno;
  • 4 šaukštai kukurūzų krakmolo;
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 stiklinės gerai atšaldytos grietinėlės (36% riebumo, ne tos skystos 10-12%, skirtos kavai balinti!);
  • 2 kupini šaukštai + 1 nubrauktas šaukštas želatinos granulių;
  • 1 a. š. vanilės esencijos (jokiu būdu ne sintetinės – jei neturite natūralaus ekstrakto, geriau rinkitės vanilinio cukraus miltelius, jo reikėtu dėti ~5 a.š.).


1. Biskvitų paruošimas

Pasiruoškite vanilinio biskvito tešlą ir iškepkite 26 cm skersmens formoje su suformuotu "šuliniu". Šiam tikslui paprasčiausia būtų panaudoti skardinę nuo konservuotų vaisių: reikėtų išpjauti skardinės viršų ir dugną, nuimti visas etiketes, gerai išplauti ir įstatyti į kepimo formą bet kurioje norimoje vietoje. Tada į formą supilkite biskvitinę tešlą (gerai paruoštoje biskvitinėje tešloje gausu oro burbuliukų, ji būna tiršta, tad nepratekės po skardine ir biskvitai iškeps su idealiai suformuotu "šuliniu").

Iškepusį biskvitą vėsinkite nenuėmus kepimo popieriaus. Kai pravės (maždaug po valandos), perpjaukite horizontaliai į 2 lygias dalis (kad gautųsi 2 vienodi biskvito lakštai).



2. Viduriniojo sluoksnio gaminimas

1. Krakmolą sumaišykite su cukrumi (bei vaniliniu cukrumi, jei nenaudojate esencijos) bei kiaušiniais ir viską labai gerai išplakite.

2. Pieną užvirinkite puode, plona srovele supilkite į kiaušinių plakinį. Gerai išmaišykite.

3. Viską supilkite atgal į puodą ir statykite atgal ant viryklės, nustatę vidutinę temperatūrą. Kaitinkite nuolat maišant. Krakmolo dėka masė nuolat tirštės; šildyti reikia tol, kol ji taps tiršto kremo konsistencijos (tačiau užvirinti negalima!). Prižiūrėkite puodo dugną – dėl pieno ir tirštėjančio krakmolo labai lengva jį prideginti.

4. Kai masė pasieks reikiamą tirštumą, perpilkite ją į dubenį ir blenderiu (kapotuvėliu) gerai išplakite, kol gausis vientisas, lygus kremas (neturi likti jokių krakmolo gumuliukų).

5. Išplaktos masės paviršių pridenkite maistine plėvele (ar, jei neturite -- polietileniniu maišeliu). Plėvelė turi glaustis prie viso kremo paviršiaus, neturėtų likti oro pūslelių.

6. Dubenį palikite pilnai ataušti, kol atvės iki kambario t-ros.


7. Tuo tarpu maždaug pusėje puodelio grietinėlės išleiskite 2 kupinus šaukštus želatinos granulių ir palikite pastovėti ~5 min. Kai želatina išbrinks, pašildykite mišinį mikrobangų krosnelėje ar ant dujinės viryklės, kol želatina visiškai ištirps.

8. Likusią grietinėlę išplakite iki standumo.


9. Nuo ataušusio kremo nuimkite plėvelę ir imaišykite į kremą vanilės ekstraktą (jei nedėjote vanilinio cukraus). Kremą labai gerai perplakite mikseriu.

10. Toliau plakant mikseriu, į kremą supilkite grietinėlės – želatinos mišinį.

11. Sumažinkite plakimo greitį iki minimumo ir po truputį sudėkite plaktą grietinėlę.



3. Torto sutepimas

1. a ) Jei nenaudosite alkoholio, į dubenėlį supilkite visą sirupą is konservuotų persikų indelio.

b ) Jei naudosite alkoholį, sirupo įsipilkite apie pusę puodelio, įmaišykite į jį ~1/3 stiklinės bananų likerio arba ~3 šaukštus šviesaus romo.

2. Šiuo sirupu dosniai sulaistykite abu biskvitus (jie turi būti iš tiesų šlapi).

3. Tą biskvitą, kuris vis dar yra ant kepimo popieriaus, dėkite atgal į torto formą, kurioje jis ir buvo keptas. Įstatykite skardinę į šulinio vietą.

4. Biskvitą aptepkite 1/4 kremo, paruošto viduriniajam sluoksniui.

5. Ant šio kremo išdėliokite kubeliais pjaustytus ananasus (tarp gabalėlių palikite nedidukus tarpukus).

6. Vaisius aptepkite 1/4 viduriniojo sluoksnio kremo.

7. Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus persikus.

8. Sudėkite visą likusį kremą.

9. Ant torto viršaus dėkite antrąjį biskvitą, jį kiek įspauskite gilyn (kad apačia "integruotųsi" į kremą – o jei kepant biskvito kraštai kiek susitraukė, tai spustelėkite giliau, kad kremas pakiltų ir užpildytų tarpą tarp formos kraštų ir biskvito šonų).

10. Torto viršų standžiai apdenkite maistine plėvele ir leiskite tortui apie 1,5 val. pastovėti šaldymo kameroje.



4. Šampano šulinio gaminimas

1. Iš konservuotų ananasų indelio įsipilkite maždaug 1/4 stikl. sirupo; jame išleiskite 1 nubrauktą šaukštą želatinos granulių; palikite brinkti apie 5 min. Kai želatina išbrinks, pašildykite, kol ištirps.

2. Ž elatinos mišinį atvėsinkite iki kambario t-ros, tada dėkite į šaldytuvą, kad dar kiek pravėstų. Skystis turi pradėti tirštėti, tačiau ne stingti.

3. Išimkite tortą iš šaldymo kameros, nuimkite maistinę plėvelę ir gražiai, atsargiai nedidelio aštraus peiliuko pagalba išpjaukite skardinę lauk. Turi likti gražus, taisyklingas šulinys.

4. Dabar reikės dirbti greitai. Atidarykite šampano butelį (primenu, šampanas turi būti šaltas), ir įpilkite maždaug 1 stikl. šampano į ananasų sirupo - želatinos mišinį. Greitai išmaišykite, ir supilkite į torto "šulinį". Jei „šulinio“ viršus suputojo, galite uždengti jį maistinės plėvelės atraižėle.

5. Tortą dėkite atgal į šaldymo kamerą ir palikite, kol sustings šampano šulinys (galite palaikyti apie 2 valandas).

6. Jei šampaną dengėte plėvele, prieš išimant tortą pasiruoškite karšto (bet ne verdančio, maždaug 60 laipsnių t-ros) vandens: supilkite jį į sandarų maišelį ir užspauskite viršų. Išimkite tortą ir priglauskite maišelį su vandeniu prie šampano „šulinio“ kelioms sekundėms. Šampano šulinio viršus pradės tirpti, ir maistinė plėvelė atšoks. Tada plėvelę atsargiai nuimkite. Šampano šulinio viršus bus lygus kaip stiklas, o pats šulinys permatomas, gražiai matysis įšaldyti burbuliukai.

Jei norite, galite popierinio rankšluosčio krašteliu perbraukti šulinio kraštus, kad sugertumėte ištirpusiąją šampano dalį, tačiau stenkites nepriliesti šulinio paviršiaus.


Iki vartojimo tortą laikykite šaldytuve.