Vestuvių tortai




Jaunavedžių tortas privalo būti išskirtinis vestuvių akcentas, tad ir ruošiamas turėtų būti itin atsakingai. Kaip ir bet kuriai didesnei šventei, tortą bei jo spalvinę gamą gražu derinti prie salės dekoracijų, gėles bei kitus papuošimus ant torto gaminti atsižvelgiant į jaunosios puokštės kompoziciją, o gal net ir į suknelės detales.




Čia esančiose nuotraukose matote didžiausią mano ruoštą tortą – kartu su padėklu, jis svėrė netoli 30-ties kg. Ant torto sukrauta per šimtą žiedų. Visos gėlės bei figūrėlės rankų darbo.




Šis tortas į šventės vietą keliavo ~160 km už Vilniaus. Nepaisant lietingo oro ir duobetų miško keliukų, tortas transportavimą puikiai atlaikė ir didvyriškai atliko ne tik saldumyno, bet ir stalo puošmenos darbą.



Torto detalės


Gėlės šiam tortui buvo darytos atsižvelgiant į jaunosios puokstės sudėtį -- vyrauja rožės ir frezijos. Tik vietoje baltų rožių, kurios buvo naudotos jaunosios puokštei, tortui dariau raudonas – tokiu būdu tortas dera ir prie jaunosios puokštės, ir prie raudonų salės papuošimų (vestuvių tema buvo „balta --raudona“). Galų gale, nors balta spalva ir itin tinkama vestuvėms, jos perteklius ant torto prastai žiūrisi nuotraukose.

Tortui viršų puošia kiek netradicinės figūrėlės. Jaunieji pageidavo ne įprasto „viena kryptimi žiūrinčio dueto“, bet kažko modernaus ir šiuolaikiško, o kartu -- kad tai būtų daugiau abstrakcija. Tad sugalvojau gaminti tokias figūrėles, kur jaunieji stovėtų tarsi šokiui ir glaustųsi žandukais. Jaunasis apkabinęs jaunąją širdelės formos rankomis. Kadangi vestuvėse vyravo balta ir raudona spalvos, tai figureles dariau atitinkamai. Kad figūrėlės nepasimestų gėlių gausybėje, paruošiau joms nediduką „altorėlį“ -- pakylą su trimis kojelėmis.



Be torto papuošimų, dariau ir lėkštelę su vestuviniais žiedais. Ji buvo skirta stalo papuošimui.






Torto sudėtis




Specialiai šioms vestuvėms buvo išvestas ir torto receptas. Tortą sudaro 7 skirtingi sluoksniai (tokį skaičių pasirinkau ne veltui -- tiek metų besituokianti pora kartu praleido iki vestuvių). Be abejo, sudarant receptūrą, vienas svarbiausių aspektų buvo pačių jaunųjų pageidavimai bei alergijos; kartu reikėjo atsižvelgti ir į šiltus vasariškus orus (vestuvės vyko dvi dienas, o galimybės patalpinti tortą į šaldytuvą nebuvo).



Gaila, bet neturiu padorios nuotraukos, kur matytųsi prapjautas tortas. Yra tik nuotrakėlė, daryta po jaunųjų prapjovimo. Pjauta buvo ne peiliu, o beašmene mentele, tad torto vidų įžiūrėti galbūt bus kiek sunkiau -- tačiau nepaisant to, vis vien matysis, kokio tipo tai buvo torčiukas.




Tortas auksinėms vestuvėms


Morenginis tortas, puoštas auksinėmis gėlėmis.




Rudens vestuvių tortas






"Lengvas" vestuvių tortas su "šilko" gėlėmis